Nem mondhatnám, hogy édesszájú vagyok, így amennyiben mégis sütisütésre vetemedek, biztos, hogy kevesebb cukorral és több sóval készítem - pontosan ilyen ez a brutális, milliókalóriás cheesecake brownie, amit a két kedvencemből, a brownie-ból és a sajttortából gyúrtam össze, és egy kis tengeri sóval turbóztam fel. Az adagok egy kb. 35x20 cm-s tepsire érvényesek, amiből bőven jut a szomszédoknak/rokonoknak is, kizárt, hogy egyedül megbirkózzunk vele. A brownie különlegessége, hogy nem tartalmaz csokit: a sok-sok brownie recept közül, amit próbáltam, ez vált be leginkább a sajttortás réteg alá, ragacsos és tömény, pont, ahogy egy brownie-tól elvárható.
Hozzávalók:
- 290 g vaj, esetleg margarin
- 300 g cukor (ha édesen szereted, 500)
- 120 g kakaó
- egy nagy csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5 tojás
- 140 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 200 g krémsajt
- 1/2 csésze porcukor
- nagy szemű tengeri só ízlés szerint
A vajat és a cukrot egy hőálló tálba vagy kisebb lábasba tesszük, és vízfürdő felett összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a sót, a vaníliakivonatot, és a kakaót. Ha a keverék már langyos, egyenként hozzákeverünk 4 egész tojást, majd apránként beleszitáljuk a lisztet. A tésztát belekanalazzuk egy tepsibe, és kisimítjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és elkészítjük a sajttorta krémjét: egyszerűen csak keverjük ki a krémsajtot a maradék egy tojással és a porcukorral. A krémet a brownie-ra csorgatjuk, majd egy laposabb késsel örvényeket formázunk a tésztába, amíg a két réteg félig-meddig egybeolvad. A sütőnktől függ, hogy meddig kell sütni, nálam ez pontosan 25 perc, de 20 perc után már érdemes ránézni: ha a brownie teteje már sültnek tűnik, de a beleszúrt fogpiszkáló enyhén ragacsos, tökéletes a sütink. Ha kihűlt, vagy legalábbis langyos lett, a brownie-t megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, és kockákra vágjuk.